Följ Green Cargo

Håkan Sjöström 45 år inom järnvägen – från godshantering till säkerhetsstrategier

Blogginlägg   •   Dec 03, 2018 14:30 CET

I augusti i år lämnade jag över mitt jobb som säkerhetschef efter 18 år till min efterträdare Kenneth Sjödahl. Det har varit ett väldigt spännande jobb där jag både har fått jobba med trafiksäkerhetsfrågor men även det bredare perspektivet som skydd mot brottslighet och mot yttre hot som terrorism. Nu ska jag jobba med säkerhetsstrategiska frågor och agera rådgivare i olika situationer.

Men min tid i verksamheten började inte för 18 år sedan utan vi får gå tillbaka ytterligare i tiden. Nästa år firar jag 45 år vid järnvägen! I juni 1974 slutade jag gymnasiet hemma i Norrköping och min pappa var vid järnvägen. Det var så på den tiden att många järnvägssöner och döttrar gick i sina fäders fotspår och likaså gjorde jag. Mitt första jobb var styckegodshantering och i växling och senare även biljettförsäljning. 1980 började jag som tågklarerare och genom internutbildningar blev jag trafikledare och 1989 blev jag chef för trafikledningen i Norrköping och sedan i Stockholm. Trafikledning var väldigt kul då jag verkligen var mitt i händelsernas centrum. När Green Cargo bildades i början av 2000-talet blev jag tillfrågad att sätta ihop företagets säkerhetsorganisation. I den säkerhetsorganisationen blev jag sedan kvar.

Det bästa med att jobba på Green Cargo är att vi är ett seriöst och långsiktigt bolag. Vi har en framtidstro och en vilja att vara det säkraste järnvägsföretaget. Det är också något jag är väldigt stolt över att få ha varit med att bygga upp och jag har haft ett fantastiskt team kring mig. Vi tar säkerhetsfrågor för våra medarbetare på mycket större allvar i dag än vad branschen gjorde när jag först började. Att jobba med växling vid SJ på 1970-talet var ett av landets farligaste yrken. Där har vi gjort ett fantastiskt förbättringsarbete även om riskerna fortfarande finns.

Att få följa det här förbättringsarbetet är också en av fördelarna med att ha varit kvar på samma arbetsplats länge. En annan är att jag byggt min utveckling på mina kunskaper och insikter. Jag bottnar i den här verksamheten och har en förståelse för den som kommer från den tid när jag själv växlade vagnar och klarerade tåg. Jag tycker om att prata med mina kollegor på alla nivåer och det är jättekul att utbyta erfarenheter med bangårdpersonal och lokförare. Men även mitt kontaktnät bland branschkollegor uppskattar jag väldigt mycket. Under mina år har jag kunnat bygga på med ny kunskap och erfarenheter. Tack vare internutbildningar och utvecklingsmöjligheter har jag hamnat där jag är i dag. Det är något jag vill tipsa om till någon som precis har börjat jobba här. Ta tillvara på möjligheterna som erbjuds! I ett företag som Green Cargo finns fantastiska utvecklingsmöjligheter.

Efter 18 år känner jag mig trygg med att lämna över till min efterträdare som kommer in från en annan bransch och med nya ögon. Han utmanar våra tankar och idéer samtidigt som han har respekt för verksamheten. Jag har planerat för den här situationen sedan ett par år så överlämnandet till Kenneth har fungerat fantastiskt bra. Min plan är nu att vara kvar i ett eller att par år till innan jag slutar helt och det känns faktiskt jättebra.

Håkan Sjöström, Green Cargo