Följ Green Cargo

Ja, vi elsker dette landet

Blogginlägg   •   Apr 29, 2016 16:20 CEST

Efter att norska Cargolinks meddelande i februari om att de lägger ner sin verksamhet 18 mars, så har Green Cargo på kort tid startat upp en intermodal verksamhet i Norge. Det första tåget avgick den 20 mars till Bergen. Bloggen Hållbar logistik träffar Nicole Tews, Direktör Corporate Restructuring, som är ansvarig för expansionsprojektet i Norge och hon ger här hela bakgrunden till satsningen och beskriver planerna framöver.

Om vi tar det från början, hur ser Green Cargo på Norge?

Green Cargo har sen tidigare identifierat Norge som en viktig tillväxtmarknad. Det finns ett stort intresse på marknaden för ett erbjudande mellan Norge och Sverige. Redan före den här expansionen så har vi kört 23 tåg per vecka från Sverige till Osloområdet. Vi ser Norge som ett viktigt komplement till vår erbjudande i Sverige och Europa. Norge är huvudsakligen en intermodal marknad, vilket passar vår satsning bra. Sett till antalet ton transporterat så Norge faktiskt det land som har ”tyngst” transportrelation med Sverige (se mer här)

Vad hände på marknaden. Varför bestämde sig Green Cargo för att satsa på inrikestrafik Norge?

Cargolink, som var den näst stora järnvägsaktören i Norge, annonserade i början av februari att de skulle lägga ner sin verksamhet den 18 mars. De har kört i Norge sedan 2009 men de har aldrig nått lönsamhet. Dessutom fick de flera anmärkningar på säkerheten. Det här ledde till viss oro på marknaden eftersom det nu återstod endast en järnvägsoperatör i Norge, Cargonet. Så ett antal stora kunder tog kontakt med oss och de var intresserade att fortsätta trafiken med Green Cargo som operatör i Norge.

Hos Green Cargo startade omedelbart en diskussion om möjligheter och risker med att driva ett inrikes intermodal nätverk i Norge och vi såg mer möjligheter än risker. På mindre än en vecka hade vi bestämt oss för att bygga upp en egen verksamhet och göra allt för att fortsätta och utveckla intermodal godstrafik i Norge.

Hur gick det vidare?

Nu startade arbetet med en affärsmodell för verksamheten i Norge. Det började med många övergripande beslut, till exempel så måste vi bestämma oss för om vi vill driva terminalverksamhet och på vilket sätt. Men snabbt så kom vi också in i ett operativt arbete. Transportlogistik handlar ju om många detaljer som måste fungera och hänga ihop. Ren praktiskt handlade det bland annat om att säkerställa resurser som lok, lokförare och vagnar men också truckar och truckförare. Målet var att tågen skulle rulla inom 6 veckor – på ett stabilt och säkert sätt.

Vilka har då utmaningarna varit?

Utmaningar har varit många. Först måste vi få tåglägen. Cargonet ville åt marknadsandelen på samma sätt som oss. Vi fick alltså inte automatiskt alla 6 lägen som Cargolink hade haft – nämligen 2 tåg varje dag till Trondheim och Bergen och ett till Stavanger och Åndalsnes. Vi ville ha alla tåglägen men fick i början bara ett läge till varje destination. Efter förhandlingar fått vi ett andra tågläge till Bergen. Kunderna har stöttat oss i den här förhandlingsprocessen. Det andra läget till Trondheim är fortfarande inte löst.

Som sagt måste vi säkra lok, vagnar och lokförare och det var inte helt enkelt att hitta lok som kan köras i Norge. Till slut så tog vi 8 av våra RE lok och några diesellok till Norge. Timingen var bra eftersom vintern var slut när trafiken började och då kunde vi använda vår vinterreserv.

Personal var och är en stor fråga. Ett 30-tal förare behövs för upplägget. Självklart så fanns förare som tidigare utfört uppdraget, men av olika skäl inte tillräckligt många. Rekrytering pågår, men initialt hyr vi in förare för att få till en snabb uppstart. Med stor hjälp av svenska instruktörer har vi genomfört utbildningar på våra lok och våra säkerhetsregler.

Administrativt så har vi planerare, transportledare och kundservice på plats som har jobbat på Cargolink tidigare. På det sättet har vi fått in kompetens i verksamheten och integrerar det nu med organisationen och processer på Green Cargo AB.

Green Cargo hade redan tillstånd att köra tåg i Norge, trafiken bygger på våra säkerhetssystem som inte har några anmärkningar hos Jernbaneverket. Norge är nu ett eget driftområde inom Green Cargo.

Hur är läget just nu?

Första tåget avgick den 20 mars till Bergen och den 29 mars gick tåg till alla relationer. Just nu kör vi ett tåg på varje relation och planen är att få igång ett andra tåg till Bergen i sluten av maj. Fram till dess har vi dubbla lok till Bergen eftersom tåget dit är extra långt.

Tågen går fulla och de rullar med bra kvalitet till Trondheim, Bergen och Stavanger. Till Åndalsnäs har vi haft problem med diesellok på den oelektrifierade sträckan, men nu har trafiken varit stabilt i mer än 10 dagar.

Och vad är planerna framöver?

Kunderna fyller inte bara dagens tåg, tillsammans planerar vi redan nu en kapacitetsökning i nätverket och vi diskutera nya långsiktiga lösningar. 2017 så fortsätter vi att koppla ihop Norge med Sverige och vidare till kontinenten för att möta kundönskemål om just detta. Inrikes i Norge planerar vi att utökar frekvensen till Bergen och Stavanger. Vi ser stora möjligheter att utveckla vår erbjudande till och från Norge.