Följ Green Cargo

​Mats-Ola Engborg på Green Cargo deltar i Paralympics 2018

Blogginlägg   •   Apr 06, 2017 13:00 CEST

Sedan 1984 har Mats-Ola Engborg jobbat inom järnvägen, men i augusti för 16 år sedan förändrades hans liv helt. Mats-Ola var med om en arbetsplatsolycka där han miste båda sina ben – idag är han med i landslaget för rullstolscurling och ska delta i Paralympics i mars 2018 i Sydkorea.

På olycksdagen jobbade Mats-Ola på bangården med växlingstjänst och skulle ta emot och stoppa vagnar med hjälp av bromsskor på ena sidan av bangården. När han var klar ville han hjälpa kollegorna på andra sidan, men missade ett anrop på kommunikationsradion. Rangeroperatören hade skickat iväg ytterligare en vagn på ett av mittspåren. Mats-Ola blev påkörd av vagnen och miste båda benen.

– Fyra dygn efter olyckan vaknade jag och en läkare berättade att jag hade mist båda mina ben. Jag svarade att ”jag har i alla fall kvar mina armar”. En vecka senare startade rehabiliteringen med fokus på mina armar. Jag ville snabbt klara mig själv att ta mig i och ur rullstolen.

– Jag fick tidigt besked att jag skulle få behålla mitt jobb och det löftet har betytt så mycket. Jobbet är A och O. Sedan september 2003 jobbar jag halvtidstjänst som jag delar upp mellan kontoret i Jönköping med fyra dagar och en dag på kontoret i Nässjö. Jag erbjöd mig att sitta i Nässjö för att underlätta för min chef med en del administrativa arbetsuppgifter. Den lösningen fungerar jättebra och jag får träffa mina lokförarkollegor.

Mats-Ola är mycket nöjd med den hjälp han har fått från sjukvården, försäkringskassan, kommunen och sin arbetsgivare Green Cargo. Genom sjukhusets medicinska rehabilitering provade Mats-Ola på rullstolscurling våren 2013 hos Jönköping Curling Club och sedan dess har han varit aktiv inom sporten med två timmars träning tre dagar i veckan. Sporten har givit honom mycket glädje och vänner för livet.

– För ett år sedan blev jag uttagen till landslaget som består av mig och en till från Jönköpingslaget och tre från Södertäljelaget. Vi är två damer och tre herrar i landslaget i åldrarna 35 - 60 år. Inför Paralympics tävlar vi 6 - 7 internationella tävlingar under året bland annat i Finland och i Tjeckien.

Den 9 – 18 mars infaller Paralympics 2018 där tolv länder deltar. Det blir det största hittills med 670 idrottare från 45 länder som konkurrerar om 80 medaljer i vintersporter som curling, alpin skidåkning, skidskytte, längdåkning och snowboard.

– Det är första gången jag deltar i Paralympics och det känns lite overkligt, men det börjar bli mer verklighet efter att vi besökte Sydkorea i början av mars. Vi tittade på VM som utspelades bland annat mellan USA, Kina, Ryssland, Finland, Kanada, Schweiz, Skottland och Norge. Det är en trevlig stämning mellan alla lag och det är en drivkraft att lära känna andra i samma situation och se vilka lösningar de har och hur de lägger upp sina spel. Vi i svenska landslaget satsar på medalj i Paralympics 2018!

Mats-Ola Engborg
Green Cargo