Följ Green Cargo

Vi för godsets talan

Blogginlägg   •   Feb 09, 2016 15:50 CET

Det är en viktig tid för näringslivets transporter och konkurrenskraft. Det knakar i infrastrukturen och önskemål framförs från många håll. En infrastrukturproposition från regeringen och sedan en Nationell plan för perioden 2018 – 2029 kommer att avgöra hur vi ska möta framtiden. I broschyren ”Bygg framtiden” för Green Cargo godsets talan i debatten.

De stora flashiga projekten som höghastighetsbanor drar lätt till sig både uppmärksamhet, investeringar och kompetenser. Godset lever sin tillvaro på spår som ofta är bortglömda och det är svårare att få medieutrymme och röster i val på att vilja höja tillåten axellast på en bana i Norrland. För att inte tala om förlängning av spår på utfartsgruppen på en rangerbangård. Eh?

Men det är med utgångspunkt i dagens infrastruktur och säkra, konkurrenskraftiga transporter för näringslivet som vi på Green Cargo har vårt engagemang. Vi har sammanfattat det som alla beslutsfattare bör veta kring vad som behöver göras för att få en robust infrastruktur och hållbara transporter för framtiden.

I broschyren ”Bygg framtiden” kan du läsa om vår topp 4-lista för infrastrukturen, tyvärr inte bara nyheter utan en del veteraner som skulle må bra av att bli åtgärdade. Vi går igenom konkurrenskraften för godstågen och hur transportslagen bör samverka. Vi argumenterar för en nationell underhållsplan för järnvägen: detaljerad, finansierad och där många insatser för robustheten bör göras de närmaste sex åren.

ERTMS-utbyggnaden bör ta en paus och pengarna användas till underhåll, i broschyren förklarar vi varför. Det pratas en del om längre och tyngre tåg, det är bra. I broschyren utvecklar vi Green Cargos syn kring bärighet, lastprofil och tåglängd. Mycket av det vi framför är självklarheter men som inte får glömmas bort, exempelvis upprustning av de stora rangerbangårdarna. Annat kan kanske väcka diskussion. Men en nödvändig diskussion i så fall, exempelvis föreslår vi att ansvaret för sidospår och terminaler bör föras över från Jernhusen till Trafikverket.

Broschyren avrundas med en lista med 22 objekt från Malmbanan i norr till Södra stambanan i söder. Kortfattat och konkret med förslag till förbättringar.

En stabil och störningsfri infrastruktur där godsjärnvägen kan ha en betydande roll, det är att bygga en hållbar framtid. Det handlar om klimatsmarta lösningar i en tid när varje sektor i samhället har en chans att bidra till de mål som världen enats kring. Men det handlar också konkret och näraliggande om konkurrenskraft för vårt transportberoende näringsliv och ytterst om Sveriges framtid som industrination. Hur blir det med jobben och görs framtida investeringar i våra pappersbruk, stålverk och industrier eller kommer de att göras i andra länder? Infrastrukturen är en avgörande faktor i framtidsbygget.

Mats Hollander, kommunikationsdirektör på Green Cargo

Ladda ned den som pdf här