Följ Green Cargo

Green Cargo och Volvo Cars utförde ett tufft uppdrag tillsammans med stort engagemang på Kombiterminalen Gullbergsvass i Göteborg

Nyhet   •   Maj 18, 2016 10:00 CEST

Marieholmsbron stängdes av den 23 och 24 mars när Trafikverket kopplade på det andra spåret. Under dessa dygn jobbade Green Cargos personal hårt tillsammans med Volvo Cars för att lösa den tillfälliga transporten av deras gods.

Tågen passerar vanligtvis över Marieholmsbron. När den stängdes kunde ingen trafik passera. Detta innebar att Volvos produktion skulle bli hårt drabbad om inte material från fabriken från Olofström kom fram till Torslanda.

Volvo Cars transporter utgör en viktig del av Green Cargos nationella och internationella järnvägsnätverk. Från Volvo Cars karossfabrik i Olofström levererar vi järnvägstransporter till Torslanda utanför Göteborg och till Gent i Belgien. Vi transporterar 15 tåg per vecka mellan Olofström och Torslanda och 10 tåg per vecka mellan Olofström och Gent med krav på hög punktlighet, flexibilitet och kapacitet.

”Lossning och lastning på terminalen gick mycket bra och helt enligt plan. Bäst av allt – det stora engagemanget från alla berörda. ” Jörgen Nilsson, Volvo Cars.

– Vi inledde samtal med Volvo Cars i början av februari för att skapa en hållbar plan. Efter branden i Göteborg ändrades förutsättningarna och några veckor innan påsk fick vi skapa en ny plan som innefattade fem omlopp till terminalen istället för två, samt ett extratåg till Torslanda i samband med banans öppnande. Detta då Trafikverket behövde mer tid för att klara planerade arbeten, säger Stina Palm, Operational Accont Manager, Green Cargo.

– Kapaciteten mellan Älmhult och Olofström är väldigt begränsad, och för att klara det nya upplägget krävdes de största förändringarna i Göteborg. Vi började med att se över vår egen produktion, vad som kunde optimeras för att använda samma tidtabeller in och ut ur Göteborg som vanligt. Första dagen gick allt enligt plan, men dag två hamnade vi ur balans och vi fick tillsammans skapa en helt ny plan. Tack vare ett utmärkt arbete av växlingspersonal och alla inblandade på terminalen klarade vi detta utan påverkan på Volvo Cars produktion, berättar Stina Palm.

– Det var viktigt att ha en person som förstår produktionen, har koll på läget, vet var allt står och som vet vilka vagnar som är tomma och lastade. Vi hade två maskiner och två personer som körde. Utöver det stöttade personal upp när de hade mindre i sin ordinarie produktion, berättar Anna Elias, Gruppledare och ansvarig för Kombiterminalen Gullbergsvass, Green Cargo.

– Vi vände tågen på mindre än en och en halv timma. Det är riktigt bra gjort! Vi gjorde tusen extra lyft på två dagar utöver ordinarie lyft och det är väldigt mycket. Det gör vi i vanliga fall på en månad. Vi har visat Volvo att vi har kompetent personal som hittar lösningar snabbt på kort varsel, säger Anna Elias.

– Uppstarten gick exakt som planerat. Likaså lossning och lastning på terminalen gick mycket bra och helt enligt plan. Det var ett snabbt agerande vid förseningen i slutdelen i projektet med nya chaufförer, växlingspersonal, personal på terminalen och på Volvo Cars för att ha folk kvar på plats för att klara en försening på cirka två timmar innan allt var klart. Även uppföljningen av tågaviseringarna efter varje tåg som avgick från terminalen till Torslanda fungerade mycket bra. Bäst av allt – det stora engagemanget från alla berörda. Tack samtliga för väl utfört uppdrag, avslutar Jörgen Nilsson, Logistics Engineer på Volvo Cars.