Följ Green Cargo

​Green Cargos två första Transmontanalok har fått sina namn

Nyhet   •   Aug 29, 2018 10:00 CEST

I juli överlämnades de två första Transmontana-loken av rumänska Softronic vid en ceremoni vid Green Cargos lok- och vagnverkstad i Eskilstuna. I våras utlyste vi en namntävling för företagets medarbetare att namnge loken. Vi har fått in många olika förslag och vinnare blev Magnus Gyllström, instruktör i Nässjö. Magnus förslag var att namnge loken efter vattenfall i Sverige och ett som gränsar till Norge.

De två första loken kommer att heta Njupeskär respektive Tännforsen. Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall på 93 m i nordvästra Dalarna och Tännforsen är Sveriges största i Åre kommun i Jämtland.

– Vattenfall kommunicerar både skönhet, miljö och kraft, vilket jag även tycker passar bra in på våra nya lok, säger Magnus Gyllström.

I somras levererades de två första Transmontana-loken till Green Cargo. Loken kan dra ungefär dubbelt så mycket som ett konventionellt RC-lok och möjliggör effektivare logistiklösningar för kunderna. Under hösten 2019 kommer ytterligare sex lok levereras till bolaget.

– Valet att använda oss av namn efter vattenfall återkopplar på ett bra sätt till vår miljöprofil då vi till stor del använder oss av el från vattenkraft till våra lok. Vi har valt att de två första loken får namnen Njupeskär och Tännforsen då de har anknytning till regionen, där loken kommer att trafikera, säger HR- och kommunikationsdirektör Sohana Josefsson.

Namnförslag på de övriga loken blir:

  • Stora Sjöfallet (Jokkmokks kommun, Lappland)
  • Silverfallen (utanför Skövde i Västergötland)
  • Stalpet (Aneby, i Småland)
  • Älgafallet (Gränsfall mellan Tanums och Haldens kommuner i Bohuslän respektive Østfold)
  • Ristafallet (Undersåker i Jämtland)
  • Hallamölla (Tomelilla i Skåne)