Följ Green Cargo

Green Cargos modultransporter minskar Expandias utsläpp

Pressmeddelande   •   Jan 28, 2020 08:00 CET

Från och med januari i år kommer Green Cargo att transportera delar av Expandias modulflotta. Initiativet är en del i att förverkliga modulleverantörens miljömål och valet föll på en säker, pålitlig och klimatsmart logistiklösning med järnvägen som bas.

I höstas invigde Expandia Moduler AB en ny renoveringshall i skånska Stidsvig för att effektivt kunna återanvända tidigare uthyrda moduler utan att tumma på kvaliteten. Nu tar företaget ytterligare ett steg för att minska sin klimatpåverkan – från och med januari ska moduler som ska transporteras över 50 mil företrädesvis fraktas med tåg.

– Vi är stolta över att, som enda modulleverantör, äntligen få till en effektiv transportlösning som minimerar vårt klimatavtryck. Satsningen kommer också att öka vår leveranskapacitet under de månaderna vi har flest moduletableringar. Genom att använda oss av tåg får vi större kontroll och kan säkra leveranser på kort varsel även under dessa perioder, säger Jonas Wallstedt, VD Expandia Moduler.

Den största delen av Green Cargos transportarbete kommer ske med eltåg och klimatpåverkan är mycket nära noll.

– Jag är mycket glad över att Expandia har valt att samarbeta med oss. Vi levererar inte bara en en säker och pålitlig transport utan även en klimatsmart transportlösning. Genom att frakta modulerna med tåg minskas koldioxidutsläppen med cirka 99 procent för motsvarande sträckor jämfört med lastbilstransporter, säger Johan Lorensson, Strategic Key Account Manager på Green Cargo.

Satsningen kan utökas

Green Cargo har för Expandias räkning renoverat och anpassat åtta vagnar som kan frakta två moduler vardera. Initialt ska mellan 400 och 500 moduler transporteras från fabriken i Värmlandsbro till Luleå. En del av detta kommer att transporteras med tåg och lastas i Karlstad. Skulle satsningen överträffa förväntningarna finns det option på att renovera och modifiera två vagnar till för att öka den klimatsmarta logistiklösningen ytterligare.

– Vi strävar ständigt efter att minska vårt klimatavtryck. För ett bolag som växer i en tillväxtbransch är det en utmaning, men på det här sättet löser vi en av de mest utsläppsintensiva delarna av vår verksamhet, avslutar Jonas Wallstedt.


Foto: Expandia

Green Cargo kör 400 godståg varje dygn i Sverige och ersätter därmed 10 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi 300 platser i Sverige och Norge och med partners når vi hela Europa. Kunderna erbjuds möjligheten att märka sina transporter med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Green Cargo ägs av svenska staten. Koncernen har 1 800 anställda och en årsomsättning på 4,2 miljarder SEK (2018). Läs mer på www.greencargo.com