Följ Green Cargo

​Scanlogs och Green Cargos samarbete minskar koldioxidutsläpp för Findus genom direkt tågförbindelse mellan Sverige och Italien

Pressmeddelande   •   Mar 28, 2019 14:30 CET

Flera gånger i veckan rullar Green Cargos direkttåg tur och retur mellan Skandinavien och Italien för svenskt näringsliv. Varor lastas om på destinationer och nytt gods transporteras tillbaka, som pasta och tomatsås från Italien till dagligvaruhandeln i Sverige. Findus är ett av flera företag som väljer hållbara transportlösningar på järnväg genom samarbetet mellan Scandinavian Logistics Partners (Scanlog) och Green Cargo.

– Vi är ett logistikföretag med fokus på att minska miljöpåverkan från våra transporter och vill använda miljömässigt attraktiva alternativ för våra kunder. Det kändes naturligt och rätt att anlita Green Cargo för våra transporter för Findus genom att nyttja direktlinjen Italy Direct som går mellan Skandinavien och Italien, säger Martin Ytander, CCO, Scanlog.

Scanlog jobbar kontinuerligt med miljökonsekvensanalyser och integration i sina kundlösningar för att följa upp och leverera korrekt information till kunder, vilket är en bra komplettering till Green Cargos hållbara transportlösningar genom Europa. Scanlog kommer att transportera cirka 120 leveranser med trailers för Findus, vilket motsvarar cirka 60 vagnar per år med Green Cargos direktlinje från Italien.

– Grunden i Findus hållbarhetsarbete är att ständigt se över olika lösningar som bidrar till hållbarhet utan att kompromissa med smak eller kvalitet men även till ett konkurrenskraftigt pris. Genom att transportera produkter via en tågförbindelse mellan norra Italien och Sverige minskar vi på Findus energiförbrukning per transport med en tredjedel samtidigt som koldioxidutsläppen minskar med mer än ett ton. Dessutom halveras svavel- och kväveutsläppen jämfört med lastbilstransport på samma sträcka, säger Maria Svantemark, Nordic Sustainability Manager på Findus.

Satsningen på mer fossilsnåla transportalternativ är en del av Findus långsiktiga hållbarhetsstrategi. Under de senaste åren har Findus importerat dessa varor med olika transportfordon, men nu kommer leveranserna ske via järnvägssystem i Europa för en mer miljövänlig logistik.

– Det är positivt för Green Cargo att få till returlaster till Sverige, i synnerhet i våra egna tåglösningar mellan Skandinavien och Europa, som genom direktlinjen Italy Direct. Tåget är det mest klimatsmarta transportslaget, både idag och i framtiden. Vi har en positiv utveckling av affärer med Scanlog som är en professionell och framåtriktad kund, säger Björn Thunqvist, strategisk säljare Green Cargo.

Transportsektorn står idag för cirka 30 procent av koldioxidutsläppen i Sverige. För att nå de globala hållbarhetsmålen bör järnvägstransporter väljas när så är möjligt.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Green Cargo på många plan, och har haft det under flera år. Italy Direct är en ypperlig produkt för oss, inte bara som en lösning som är ekonomiskt och miljömässigt hållbar, utan också en kvalitativ lösning som motsvarar våra förväntningar. Genom att tillhandahålla klimatsmarta transporter via Green Cargos transportlösning får vi en vinst för både våra kunder, miljön och samhället i stort, säger Martin Ytander.

Scanlog - Scandinavian Logistics Partners är ett oberoende svenskägt logistikföretag med fokus på internationella och globala logistiklösningar med alla typer av transportsätt; flyg, sjö, bil och järnväg. I partnerskap med kunder, leverantörer och medarbetare levererar Scanlog logistiklösningar präglade av ett större engagemang, ansvarstagande och pålitlighet. Scanlog har ett fyrtiotal medarbetare på fyra kontor i Sverige, omsätter ca 370 mkr och blev av Dagens Industri utnämnt till Gasellföretag både 2017 och 2018.

Green Cargo kör 400 godståg varje dygn i Sverige och ersätter därmed 10 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi 300 platser i Sverige och Norge och med partners når vi hela Europa. Kunderna erbjuds möjligheten att märka sina transporter med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Green Cargo ägs av svenska staten. Koncernen har 1 800 anställda och en årsomsättning på 4,2 miljarder SEK (2018). Läs mer på www.greencargo.com