Följ Green Cargo

Utan tåget lyfter inte flyget - Green Cargos 5000:e tåg med flygbränsle ankommer Arlanda den 13 juni

Pressmeddelande   •   Jun 13, 2016 10:00 CEST

Green Cargo har under tio år transporterat flygbränsle mellan Gävle Hamn och Brista, utanför Arlanda. Nu rullar vårt 5000:e tåg - tack vare ett gott samarbete och hög kvalitet på våra tjänster. Idag klockan 11:00 har vi pressvisning i Fredriksskans, Gävle Hamn där medverkande från AFAB, Green Cargo och Gävle Hamn svarar på frågor om trafikens utveckling och framtidsplaner. Vi visar flygbränslevagnarna och VD Bengt Westman från AFAB, Lennart Andersson, kundansvarig säljare samt Sohana Josefsson, Marknads- och kommunikationsdirektör från Green Cargo håller några korta tal och svarar på frågor om trafikens utveckling och framtidsplaner. Därefter avgår det 5 000:e tåget med flygbränsle mot Arlanda.

Det var hösten 2006 som transporterna med flygbränsletransporterna startade. Volymerna med flygbränsle har ökat genom åren och idag kör vi två tåg om dagen sex dagar i veckan mellan Gävle Hamn och Brista lossningsstation utanför Arlanda. Det betyder att hittills har 136 000 lastbilar med flygbränsle försvunnit från vägarna och ersatts av en järnvägslösning med hög säkerhet och låg klimatpåverkan.

Bengt Westman vinkar av det 5000:e tåget.– Tio års samarbete och 5000 tåg! Vi är mer än nöjda med Green Cargo som leverantör av transporttjänsten. Det vi framförallt är mycket nöjda med är Green Cargos leveranssäkerhet och det fina samarbetet med Green Cargos produktionspersonal. De ser alltid möjligheten i stället för problemet, säger Bengt Westman, VD, AFAB.

– Vi är stolta att erbjuda AFAB en hållbar järnvägslösning med hög säkerhet - både för kund och för samhälle. Det gläder oss att våra insatser i vårt hittills tioåriga samarbete ger AFAB den goda service som möter deras högt ställda krav, säger Lennart Andersson, kundansvarig på Green Cargo.

Se när vårt 5000:e tåg avgår från Gävle Hamn

Kontakt:
Lennart Andersson, kundansvarig säljare, Green Cargo, tel: 010-455 43 92
Bengt Westman, VD, AFAB, tel: 070-745 98 98
Sohana Josefsson, Marknads- och kommunikationsdirektör, Green Cargo, tel: 010-455 55 93

A Flygbränslehantering AB (AFAB) är ett helägt dotterbolag till SASOil Sweden AB, Air BP Sweden AB, World Fuel Flight Service (Ireland) Ltd och Shell Aviation Sweden AB. Vi ansvarar för det praktiska arbetet med mottagning, lagerhållning, kvalitetskontroll och distribution av flygbränslet från Gävle hamn via järnväg och pipeline till flygbränslelagret på Arlanda. Vi ansvarar även för kvalitetskontrollen av flygbränslet i Arlanda flygplats hydrantanläggning (pipeline). Arbetet utförs för samtliga representerade oljebolag på Arlanda. Vi har 10 anställda och omsatte 755 000 m3 flygbränsle 2015.

Green Cargo kör cirka 400 godståg varje dygn i Sverige och ersätter därmed cirka 10 000 lastbilstransporter på vägnätet. I vårt nätverk trafikerar vi cirka 270 platser i Sverige och Norge och med partners når vi hela Europa. Kunderna erbjuds transporter märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Green Cargo ägs av svenska staten. Koncernen har cirka 2 000 anställda och en årsomsättning på 4 miljarder SEK (2015). Läs mer på www.greencargo.com